Clubbijeenkomsten

Clubbijeenkomst, is op zaterdag 5 oktober van 10:00 uur tot 15:00 uur.

Informatie over clubbijeenkomsten.
De eerste zaterdag van de maand.
De zaal is van 10.00 tot 15.00 geopend. Er zijn voldoende gratis parkeerplaatsen. Toegang is gratis voor leden,
voor niet-leden is de toegang € 3,00 indien u (de hele dag) wilt bijwonen.
Tijdens de openingsuren kan vrij gebruik worden gemaakt van een beveiligd
(draadloos) internet.
Er is een internetcafé met Laptops, hard en/of softwareondersteuning (technische vraagbaak), een cursushoek, maar ook een winkel voor nieuwe of tweedehands computers en onderdelen aanwezig. Voor het komende seizoen zijn er weer verschillende themadagen gepland waarin actuele demonstraties en presentaties
zullen worden gehouden door genodigden of leden die kennis hebben van specifieke programma’s of software. Uiteraard zal ook voor ondersteuning tijd worden vrijgemaakt. Ook zullen voor beginnende en gevorderde senioren weer gratis inloopmiddagen komen. Kortom de moeite waard om die dag langs te komen bij De CVB.
U bent van harte welkom !

 

Zalencentrum
‘Het Trefpunt,

Hoofdweg 1318
te Nieuw-Vennep
(naast de witte kerk)

 

 

Terugblik clubdag 4 mei 2019

Het was redelijk druk. Er waren ruim 55 personen
aanwezig. Over en weer werden leden geholpen door
andere leden, of demonstreerden men elkaar nieuwe
technieken of gewoon elkaars foto’s bekijken.
Nel had weer gezorgd voor mooie en lekkere loterij
prijzen, die door Huub werd geleid.

 

 

Terugblik Workshop/Presentatie op zaterdag 6 april.

Presentatie digitaliseren van oud beeldmateriaal een groot succes
Veel leden woonden de presentatie van Amerstudio over het
digitaliseren van smalfilms, dia’s, video’s en foto-negatieven
bij. Gestart werd met een overzicht van alle soorten video- en
smalfilm-formaten en dat zijn er heel veel.
Rob de Groot van Amerstudio wist heel overtuigend en met
veel enthousiasme ons te bewegen om al het oude beeldmateriaal
van zolder te halen. Vaak weten we niet eens meer wat er op staat.
Oude projector werkt niet meer of is intussen naar de rommelmarkt verhuisd.
Zelf digitaliseren met in de handel verkrijgbare apparatuur gaat ten koste van
de kwaliteit van het eindresultaat, zoals hij met een voorbeeld aantoonde. Met
veel voorbeelden liet hij zien hoe oude opnamen vol scheuren en krassen en
verkleuring, toch weer heel mooi opgeknapt kunnen worden.
Alles wordt op DVD of USB gezet. Al met al een heel interessante voordracht!
Walter Terlage


Kijk voor meer informatie op www.amerstudio.nl.
Rob de Groot, Amerstudio – Nieuw-Vennep


Op de volgende clubbijeenkomst, 6 april 2019 van 11.00 tot ± 12.30u uur
Workshop: Je oude video’s en/of films digitaliseren of niet?                 

Het is weer voorjaar, het goede voornemen om de zolder of kasten op te ruimen is in vele gezinnen weer aangebroken.
Uit die lang vergeten hoek komt een doos tevoorschijn – met smalfilms en videobanden.
Tja, wat zullen we daar mee doen? Digitaliseren of niet? En al die dia’s…?
Die twijfel is begrijpelijk, want misschien weet u niet eens meer wat er op staat – en of dat nou wel zo waardevol is.
Dit zijn overwegingen die ik regelmatig hoor en ik heb er vele oplossingen voor.
Film- en videomateriaal is meestal wel goed gebleven als dit op een redelijk constante temperatuur bewaard is gebleven.
Vaak krijg ik diverse soms stoffige dozen binnen met filmmateriaal, die ik na het scannen en bewerken bijna altijd weer terug kan brengen naar de oorspronkelijke kwaliteit. Daarna begint de pret: lachen om de oude filmpjes, waar jij en je familie leuke dingen beleven die je misschien al weer vergeten was.
Graag wil ik meer vertellen over het nut van digitaliseren van films, video’s dia’s, negatieven en foto’s. Ook wil ik uitleggen dat niet alleen de prijs leidend is voor dit werk. Goedkoop blijkt helaas vaak duurkoop te zijn door allerlei verborgen kosten, die ongemerkt de prijs opdrijven. En dan kunt u zich ook nog afvragen waar uw films naar toe gaan als u ze afgegeven heeft…

Op zaterdag 6 april a.s. van 11.00 tot ± 12.30u uur zal ik op de clubdag van DeCVB een workshop geven en vragen beantwoorden die je dan misschien nog hebt. Als je die dag al filmmateriaal wilt meenemen kan dat ook: ik zorg er dan voor dat je materiaal veilig in onze studio komt. Kijk voor meer informatie op www.amerstudio.nl.

Rob de Groot
Amerstudio – Nieuw-Vennep


Terugblik clubdag zaterdag 2 februari
In de weekbladen stond de aankondiging presentatie “spraakherkenning” uitgebreid vermeld.
Zoals gebruikelijk vulde de zaal zich snel vanaf 10 uur met onze clubleden, aangevuld met een aantal buitenstaanders, die voor de presentatie waren gekomen. Vol verwachting over de presentatie zochten de geïnteresseerden hun plekje. Dennis Witjas van AVT Benelux (Advanced Voice Technologie) vertelde het begin en de latere ontwikkeling van Spraakherkenning. Hij demonstreerde de uitgebreide mogelijkheden die nu al te gebruiken zijn op iPad, iPhone en de nieuwe Android versies. Velen wisten dat niet en gingen het direct uitproberen, dit tot grote hilariteit en gelach.
Dennis meldde, dat zijn programma veel gebruikt wordt door schrijvers, advocaten, notarissen enz. Ik riep meteen, dat is handig voor de notulen. U kunt het uitgebreide programma van AVT downloaden op <spraakherkenning.nl > om een maand te proberen en uit te testen. Maar ook zonder dit programma kunt u, als er een microfoon op uw toetsenbord staat u verbazen hoe snel u WhatsApp of email beantwoordt. Daarna laten voorlezen kan ook. In het begin gaat het niet zoals gepland, want “nieuwe regel” werd bij mij gewoon als tekst getypt. Het had nieuwe alinea moeten zijn. Punt of komma gaan prima, maar cursussen werd als kussen getypt en dat is wat anders. Een nieuwe wereld opent zich. Deze oma vertelde later haar kleinkinderen over net geleerde nieuwe techniek en kon dit demonstreren, met dank aan Dennis.
Kleindochter maakten voorheen alleen nog maar lol met rare vragen aan Siri, maar zag duidelijk hoe ze dit meteen
in praktijk kon brengen. Tot slot heeft Dennis nog vele vragen beantwoord, de helpende hand geboden met aangepaste instellingen en heeft hij drie headsets voor de club gegeven om door de leden te laten oefenen. Een dag zonder “dikke vingers” getypte fouten. Ook deze tekst is ingesproken en daarna deels aangepast. Verbazingwekkend hoe snel de tekst getypt wordt terwijl je praat. Voor mij een aanvulling op de diverse handelingen voor privé en onze CVB.

 


Clubbijeenkomst op zaterdag 2 februari met om 11.00 uur

Workshop “Spraakherkenning omzetten in tekst”    

Het leven kan toch een stuk makkelijker zijn als je door middel van je eigen stem een brief, e-mail of notulen kan (laten) opstellen. Spraak kan tegenwoordig snel worden omgezet naar tekst alsof deze gesproken tekst door u met een toetsenbord is ingetypt. Dennis Witjas van AVT Benelux zal dat u demonstreren in een workshop op zaterdag 2 februari van 11 tot 12.30u tijdens de meeting van Computer Vereniging DeCVB. Daarin laat hij zien wat met spraakherkenning mogelijk is, waar je dat tegen komt en hoe je dat met software op de PC of smartphone digitaal dicteert en/of vastlegt.

Misschien ook iets voor u ? Iedereen kan het bijwonen alleen voor niet-leden
is het entree € 3.

Meer informatie over spraakherkenning kan je ook vinden op de website van AVT Benelux: http://spraakherkenning.nl/


De Bolleboos van januari jl. met hindernissen    Tekst: Mieke Ebell Secretaris

U ontvangt de Bolleboos in uw mailbox of per post in de week van de clubdag.
De laatste clubdag was 5 januari, dat betekende mede door de Kerst, dat de redacteur Rob uiterlijk vóór 24 december de kopij (van de bestuursleden) diende te ontvangen. Dan gaat Rob aan de slag, stuurt een ruwe versie aan de bestuursleden (en nog steeds naar Huub voor taalfouten correctie) en wordt er soms over en weer het één en ander aangepast. Ondertussen heeft Nel het ledenbestand naar Rob gestuurd (voor verzending van de digitale versie) en naar Mieke (voor verzending per post). Die maakt de etiketten gereed. Als de Bolleboos helemaal gereed is zorgt Rob voor digitale verzending, eerst naar de drukker op zondagavond (soms zelfs ’s nachts vanwege zijn werk) en meestal dinsdags per email naar de leden.
Op maandagmorgen 31 december gaat Mieke om 9.00 uur naar Grafisch Bureau PG de Rank in Nieuw Vennep met de ± 200 etiketten.
Terwijl de eerste Bollebozen gedrukt en gevouwen worden kan zij beginnen met etiketten te plakken en is meestal alles verzend klaar om 10.30 uur.

Zo zou het horen te gaan, maar deze maandagochtend liep alles heel anders.
Eerst liep het papier vast en de machine bleef storing geven. Zoeken of er misschien ergens nog een snippertje papier was achtergebleven. Nee, maar de machine wilde niet meer “nieten”.
Ton met zijn assistente Corry besloten om dan maar met de hand te “nieten” en te vouwen. Het drukken werd via een andere papierlade hervat.
Alles opnieuw ingesteld zonder “nieten”, aantallen bijstellen en weer verder, totdat . . . . enkele minuten later de stroom uitviel.
In de Rank waren de dames bezig om 1400 oliebollen te bakken voor de oudejaars-actie. Gelukkig werkte de aardlekschakelaar prima, maar wat veroorzaakte de stroomstoring?
Ton als techneut liep heen en weer. Stroom weer aan, machine weer opnieuw opstarten en instellen. Dit gebeurde die ochtend minstens vier keer. Inmiddels raakte ook Ton een beetje oververhit.
Uiteindelijk bleek dat in een andere ruimte een aantal elektrische kacheltjes stonden, zodat het  deeg voor de oliebollen kon rijzen. Toen die uit waren gezet, was het leed geleden en kon de Bolleboos toch maandagmiddag bij post.nl afgegeven. Door Nieuwjaarsdag ontving u hem die week toch later dan gewoonlijk.


Terugblik 5 januari, Clubbijeenkomst
Zoals de meeste leden weten, heffen we de eerste clubdag in januari het glas om elkaar een goed jaar en een
goede gezondheid toe te wensen. Er waren ongeveer 50 leden aanwezig en om 13.00 uur hadden alle aanwezigen
een drankje gehaald. Vicevoorzitter Andries wenste ons allen een mooi computerjaar. Wel sprak hij de hoop uit, dat
het bestuur dit jaar weer voltallig zal worden. Hij riep op om op de Algemene ledenvergadering in maart aanwezig
te zijn. Nel had weer mooie en vooral lekkere prijsjes voor de loterij.
De nieuwe Samsung Tablet bij de internethoek is voor u beschikbaar om te proberen. Begin januari was er nog
slechts een enkeling met belangstelling. Nieuwigheid ?
Bent u van plan om een Android tablet aan te schaffen, dit is de mogelijkheid om te testen en er vragen over te
stellen. De tablet ligt niet in de internethoek, maar is beschikbaar via één van de aanwezige bestuursleden.
Wel staan er zoals gebruikelijk 2 laptops in de internet-hoek om te gebruiken. Zelf heb ik weer ervaren hoe belangrijk de hulp van andere leden is. Ik zit ook in het bestuur van een vereniging in Beverwijk. Daar heb ik de functie van penningmeester. Plotseling overleed half november onze secretaris, waardoor haar taken tijdelijk grotendeels bij mij terecht kwamen.
Alle stukken in word en excel voor de a.s. jaarvergadering in februari wilde ik samenvoegen tot
één PDF bestand, maar dat had ik nog nooit gedaan en daarom links/rechts hulp op de club gevraagd. Als je zelf
niet weet hoe iets op te lossen, of met welk programma, is de ondersteuning en hulp van andere leden onmisbaar.
Na wat googelen op de clubdag door Dick en proberen is het gelukt, met heel veel dank, vooral aan Dick en Jan.
Mieke Ebell


 

 

Comments are closed.