Media-Nieuws
door Louis van den Bosch,
Public Relations Computervereniging de CVB te Nieuw-Vennep


3D print demo in het Ontmoetingscentrum

zaterdag 4 november 10:00 – 14:00

Welke materialen kun je tegenwoordig 3D printen ? Wie maken er gebruik van ? Wat kun je zelf met een 3D printer ontwerpen én printen ? En hoe werkt dat in de praktijk ? Een aantal vragen die aan bod komen tijdens de presentatie die op de clubbijeenkomst van 4 november van 11.30 tot 13.00 uur gegeven zal worden door Niels Affourtit bij Computer Vereniging De CVB in het Ontmoetingscentrum.

Een introductie bedoeld voor geïnteresseerden met weinig of geen ervaring met 3D printen. Met behulp van een standaard 3D printer zal een demonstratie gegeven worden hoe een 3D schets omgezet kan worden in een echt 3D model. Wist u dat het zelfs mogelijk is om hout te printen ? Als voorbeeld zal er een model onderzeeër te zien zijn waarvan de propellers (schroeven) zelf geprint zijn. Talloze andere voorbeelden zijn ook mogelijk. Met behulp van een kleine computer wordt het mogelijk om in korte tijd complete prototypes te maken. Aan de hand van een tekenprogramma zal ik laten zien wat er benodigd is om iets te printen maar ook wat het kost. Iedereen die belangstelling heeft om dit bij te wonen is vanaf 11.00 uur welkom in het Ontmoetingscentrum aan de Elemastraat 65 in Nieuw-Vennep.>>>> dat DeCVB nu ook de krant heeft bereikt en we met deze oproep hopen op iemand die het bestuur wilt komen versterken.

 


Oudere versies dan Windows 10 kunnen binnenkort niet meer worden geüpdate.

Gebruik je nog steeds Windows 7 of Windows 8.1 lees dit dan even. Ik kom nog regelmatig bij mensen langs waar ik zie dat ze nog steeds met een oudere versie van Windows werken. Op zich geen probleem, maar je moet wel rekening houden, dat je tot op zekere hoogte gevaar kan lopen. Microsoft is al in 2020 al gestopt met de ondersteuning voor Windows 7. Sinds die tijd ontvang je dan geen enkele (beveiligings) updates meer binnen. Voor Windows 8.1 houdt diezelfde ondersteuning op in januari 2023. Houd er rekening mee, dat als na die datum Microsoft 365 gebruikt je óók geen updates meer voor de Office-apps, waaronder onderdelen-, beveiligings- en andere kwaliteitsupdates ontvangt.

Werk je nu nog veel met Google Chrome als browser onder Windows 7 en Windows 8.1, dan moet je weten dat Google binnenkort ook met die ondersteuning daarvan gaat stoppen. Die ondersteuning wordt beëindigd op 7 februari 2023. Op dezelfde datum komt Chrome 110 uit, de laatste versie van de browser die uitkomt voor de oudere besturingssystemen.

Chrome kan je nog wel gebruiken op oudere besturingssystemen, maar je ontvangt na 7 februari geen nieuwe beveiligingsupdates meer.

Daarom adviseer ik om helemaal geen Windows versie meer te gebruiken onder versie Windows 10. Om straks de nieuwste versie van Chrome te kunnen krijgen, moet je Windows 7- en Windows 8.1 upgraden naar Windows 10 of Windows 11.

Meer informatie hierover kan je ook nalezen op:
Einde van ondersteuning voor Windows 8 en Windows 8.1 en Office (microsoft.com)

Louis van den Bosch, Public Relations Microsoft wil een SSD straks gaan verplichten als opstartschijf in nieuwe pc’s.

Wie nu nog een harde schijf (HDD) in zijn computer heeft en met Windows 10 of 11 werkt, zal in de praktijk merken dat alles steeds trager verloopt. Het heeft ook een langere verwerkingstijd nodig voor de alsmaar toenemende (maar noodzakelijke) updates. Je besturingssysteem zal die maar traag verwerken. Als alles lekker draait en je hebt geen haast, dan is het geen probleem natuurlijk maar daar komt op een zeker moment wel een eind aan. Mochten er problemen ontstaan, dan kan die verwerking bij het oplossen daarvan wel gaan irriteren. Je moet dan vaak veel te lang wachten. Er zijn nu geruchten dat Microsoft voornemens is om harde schijven (HDD’s) te laten vallen als het gaat om de primaire opslagapparaat in vooraf gebouwde Windows 11-pc’s en in plaats daarvan SSD’s te gebruiken. De minimale systeemvereisten voor de nieuwste versie van Windows 11 vereist al een ‘opslagapparaat van 64 GB of groter’ voor Windows 11, dus een SSD is nu (nog) geen minimumvereiste voor een standaardinstallatie. Het is nog onduidelijk of Microsoft van plan is om de minimumspecificaties voor Windows 11-pc’s te wijzigen na de omschakeling in 2023 naar SSD’s voor vooraf gebouwde systemen.

De stap om OEM’s te dwingen SSD’s te gebruiken in plaats van HDD’s voor opstartvolumes is wel logisch vanuit het oogpunt van prestaties, waardoor een snellere, responsievere gebruikerservaring wordt geboden. Veel laptops en desktop-pc’s worden al geleverd met een SSD voor de opstartschijf en sommige gebruiken een secundaire harde schijf voor bulkopslag van grote bestanden, zoals foto’s en video’s. In de praktijk heb ik gezien dat sommige wat oudere desktops of laptops, nog steeds een harde schijf als opstartapparaat gebruiken.

De meeste computers zijn gelukkig al overgestapt op SSD’s voor opstartschijven, maar ervaar nog steeds gevallen waarbij dat niet zo is. Kijk daarom nog eens goed naar je computer en controleer eens of er een harde schijf of SSD in zit. Tegenwoordig is het niet duur en moeilijk meer om je harde schijf te vervangen. Wil je daar hulp bij inroepen, dan kan je dat altijd aan me vragen.

Louis van den Bosch


Originele Versie Klik op: witte weekblad


Doelstelling is om elkaar te helpen met de computer. Heeft u moeite met het omgaan van een
daarmee of af en toe assistentie nodig om verder te komen, dan biedt Computer Vereniging DeCVB hulp bij het oplossen van computerproblemen, tablet, ipad of smartphone.

Onze vereniging bestaat in 2026 veertig jaar in de Haarlemmermeer en Bollenstreek en is met name gespecialiseerd in het geven van onderhoud, ondersteuning en/of reparaties.
Na 25 jaar in Het Trefpunt te hebben gezeten zit het eerste seizoen erop in onze nieuw locatie bij
Het ontmoetingscentrum aan de Ellemanstraat in Nieuw-Vennep.

Elke eerste zaterdag van de maand hebben we van 10 tot 14.00 uur een gezellige bijeenkomst Integriteit, vertrouwen naar elkaar maar zeker ook gezelligheid staan hoog in het vaandel. Elkaar helpen en een praatje maken hoort daar ook bij. Een aantal specialisten lopen er rond om u te helpen en de veiligheid op uw computer te waarborgen, zodat een ander niet met uw gegevens aan de haal gaat of als de computer ermee stopt dan wel verouderde software heeft. Veel doen we al bij onze leden op de meeting, maar ook vanuit huis waarbij “op afstand” de computer kan worden overgenomen om te zien wat er aan de hand is en gelijk een reparatie doen als het mogelijk is. Dit is wel allemaal vertrouwd en uiteraard met uw instemming. Indien u nieuwe apparatuur wenst of zich oriënteert kan op ook afspraak een bezoek aan huis worden gebracht om in alle rust te bekijken welke mogelijkheden of apparaten voor u het beste zijn om digitaal mee te komen.

Om de kosten zo laag mogelijk te houden is het lidmaatschap maar € 24 per jaar (met machtiging slechts € 22,50). Hiervoor krijgt u ons maandelijkse blad en meer voor terug . Wilt u meer weten, kom dan gerust langs of neem dan vrijblijvend eens een kijkje op www.decvb.nl en/of neem contact op met een van de bestuursleden.

Lees ook

Computer Vereniging DeCVB is na 1,5 jaar weer gestart op een nieuw locatie!


Clubbijeenkomst (Louis)
DEEL JE NIEUWS Bijeenkomst Computer Vereniging DeCVB    Lokaal

Heeft u moeite met het omgaan van een computer of af en toe assistentie nodig om verder te komen, dan biedt Computer Vereniging DeCVB hulp bij het oplossen van computerproblemen, tablet, ipad of smartphone.