Media Nieuws
door Louis van den Bosch, Public Relations,
Computer Vereniging Bollenstreek,
Nieuw-Vennep.

Een tip van Louis, gezien in de Telegraaf (zaterdag 8 juni 2024) Worstelen op het web.‘ 

 


Onze CVB clubdag van 2 maart 2024 in een mooi artikel HCnieuws gevat.
De link naar het artikel:

Bij de Computer Vereniging Bollenstreek (CVB) ben je nooit dom.

Artikel in HCnieuws (editie zuid) van 27 februari 2024: de CVB start seizoen.


Windows 10 na oktober 2025 blijven gebruiken? Dan betalen voor beveiligingsupdates

Mocht je na 10-10-2025 nog altijd Windows 10 gebruiken en wil je dan ook de beveiligingsupdates blijven ontvangen, dan zul je daar voor moeten betalen. Wanneer Windows 10 het einde van de ondersteuning bereikt, biedt Microsoft geen bugfixes meer voor problemen, beveiligingsfixes voor kwetsbaarheden, tijdzone-updates of technische ondersteuning voor problemen die zich kunnen voordoen. Voor het eerst gaat Microsoft de betaalde beveiligingsupdates na de gratis ondersteuning van een Windows-versie nu ook aan consumenten aanbieden. Dat is onlangs bekend gemaakt in een blogpost over het geplande einde van Windows 10. Tot dusver konden alleen bedrijven betalen voor deze ‘Extended Security Updates’. Consumenten kunnen dat straks ook doen na oktober 2025, zodra Microsoft stopt met de ondersteuning van Windows 10 met de huidige gratis updates.

Hoeveel deze updates (ESU’s) voor consumenten gaan kosten, heeft Microsoft nog niet bekend gemaakt. Veel computers werken momenteel nog met Windows 10. Het einde van de support met gratis updates staat al langer gepland voor oktober 2025, tien jaar na de release van het systeem. Opvolger Windows 11 werd in 2021 uitgebracht en kreeg dit najaar een grote update, met onder andere nieuwe AI-functies. Intussen staat Windows 12 ook al in de steigers: die nieuwe versie wordt in juni 2024 al verwacht.3D print demo in het Ontmoetingscentrum

Op zaterdag 4 november 2023 is een presentatie over 3D printer gehouden.

Welke materialen kun je tegenwoordig 3D printen? Wie maken er gebruik van? Wat kun je zelf met een 3D printer ontwerpen én printen? En hoe werkt dat in de praktijk? Een aantal vragen die aan bod kwamen tijdens deze presentatie op de clubbijeenkomst.

De introductie was gericht op geïnteresseerden met weinig of geen ervaring met 3D printen. Met behulp van een standaard 3D printer werd een demonstratie gegeven over hoe een 3D schets omgezet kan worden in een echt 3D model. Wist u dat het zelfs mogelijk is om hout te printen? Als voorbeeld was er een model onderzeeër te zien waarvan de propellers (schroeven) zelf geprint zijn. Talloze andere voorbeelden zijn ook mogelijk. Met behulp van een kleine computer wordt het mogelijk om in korte tijd complete prototypes te maken. Aan de hand van een tekenprogramma werd niet alleen getoond wat er benodigd is om iets te printen maar ook wat het kost.>> dat de CVB nu ook de krant heeft bereikt en we met deze oproep hopen op iemand die het bestuur wil komen versterken.

We hebben inmiddels een opvolger van de secretaris in het bestuur.

Blijft staan de oproep voor een bestuurslid. Een oneven aantal bestuursleden is vereist om het ‘staken van stemmingen’ te voorkomen. 

 


Oudere versies dan Windows 10 kunnen binnenkort niet meer worden geüpdatet.

Gebruik je nog steeds Windows 7 of Windows 8.1 lees dit dan even. Ik kom nog regelmatig bij mensen langs waar ik zie dat ze nog steeds met een oudere versie van Windows werken. Op zich geen probleem, maar je moet wel rekening houden, dat je tot op zekere hoogte gevaar kan lopen. Microsoft is al in 2020 al gestopt met de ondersteuning voor Windows 7. Sinds die tijd ontvang je dan geen enkele (beveiligings) updates meer binnen. Voor Windows 8.1 houdt diezelfde ondersteuning op in januari 2023. Houd er rekening mee, dat als na die datum Microsoft 365 gebruikt je óók geen updates meer voor de Office-apps, waaronder onderdelen-, beveiligings- en andere kwaliteitsupdates ontvangt.

Werk je nu nog veel met Google Chrome als browser onder Windows 7 en Windows 8.1, dan moet je weten dat Google binnenkort ook met die ondersteuning daarvan gaat stoppen. Die ondersteuning wordt beëindigd op 7 februari 2023. Op dezelfde datum komt Chrome 110 uit, de laatste versie van de browser die uitkomt voor de oudere besturingssystemen.

Chrome kan je nog wel gebruiken op oudere besturingssystemen, maar je ontvangt na 7 februari geen nieuwe beveiligingsupdates meer.

Daarom adviseer ik om helemaal geen Windows versie meer te gebruiken onder versie Windows 10. Om straks de nieuwste versie van Chrome te kunnen krijgen, moet je Windows 7- en Windows 8.1 upgraden naar Windows 10 of Windows 11.

Meer informatie hierover kan je ook nalezen op:
Einde van ondersteuning voor Windows 8 en Windows 8.1 en Office (microsoft.com)Microsoft wil een SSD straks gaan verplichten als opstartschijf in nieuwe pc’s.

Wie nu nog een harde schijf (HDD) in zijn computer heeft en met Windows 10 of 11 werkt, zal in de praktijk merken dat alles steeds trager verloopt. Het heeft ook een langere verwerkingstijd nodig voor de alsmaar toenemende (maar noodzakelijke) updates. Je besturingssysteem zal die maar traag verwerken. Als alles lekker draait en je hebt geen haast, dan is het geen probleem natuurlijk maar daar komt op een zeker moment wel een eind aan. Mochten er problemen ontstaan, dan kan die verwerking bij het oplossen daarvan wel gaan irriteren. Je moet dan vaak veel te lang wachten. Er zijn nu geruchten dat Microsoft voornemens is om harde schijven (HDD’s) te laten vallen als het gaat om de primaire opslagapparaat in vooraf gebouwde Windows 11-pc’s en in plaats daarvan SSD’s te gebruiken. De minimale systeemvereisten voor de nieuwste versie van Windows 11 vereist al een ‘opslagapparaat van 64 GB of groter’ voor Windows 11, dus een SSD is nu (nog) geen minimumvereiste voor een standaardinstallatie. Het is nog onduidelijk of Microsoft van plan is om de minimumspecificaties voor Windows 11-pc’s te wijzigen na de omschakeling in 2023 naar SSD’s voor vooraf gebouwde systemen.

De stap om OEM’s te dwingen SSD’s te gebruiken in plaats van HDD’s voor opstartvolumes is wel logisch vanuit het oogpunt van prestaties, waardoor een snellere, responsievere gebruikerservaring wordt geboden. Veel laptops en desktop-pc’s worden al geleverd met een SSD voor de opstartschijf en sommige gebruiken een secundaire harde schijf voor bulkopslag van grote bestanden, zoals foto’s en video’s. In de praktijk heb ik gezien dat sommige wat oudere desktops of laptops, nog steeds een harde schijf als opstartapparaat gebruiken.

De meeste computers zijn gelukkig al overgestapt op SSD’s voor opstartschijven, maar ervaar nog steeds gevallen waarbij dat niet zo is. Kijk daarom nog eens goed naar je computer en controleer eens of er een harde schijf of SSD in zit. Tegenwoordig is het niet duur en moeilijk meer om je harde schijf te vervangen. Wil je daar hulp bij inroepen, dan kan je dat altijd aan me vragen.


Originele Versie Klik op: witte weekblad


Doelstelling is om elkaar te helpen met de computer. Heeft u moeite met het omgaan van een
daarmee of af en toe assistentie nodig om verder te komen, dan biedt Computer Vereniging DeCVB hulp bij het oplossen van computerproblemen, tablet, ipad of smartphone.

Onze vereniging bestaat in 2025 veertig jaar in de Haarlemmermeer en Bollenstreek en is met name gespecialiseerd in het geven van onderhoud, ondersteuning en/of reparaties.
Na 25 jaar in Het Trefpunt te hebben gezeten zit het eerste seizoen erop in onze nieuwe locatie bij
Het Ontmoetingscentrum aan de Ellemastraat in Nieuw-Vennep.

Elke eerste zaterdag van de maand hebben we van 10 tot 14.00 uur een gezellige bijeenkomst. Integriteit, vertrouwen naar elkaar maar zeker ook gezelligheid staan hoog in het vaandel. Elkaar helpen en een praatje maken hoort daar ook bij. Een aantal specialisten lopen er rond om u te helpen en de veiligheid op uw computer te waarborgen, zodat een ander niet met uw gegevens aan de haal gaat of als de computer ermee stopt dan wel verouderde software heeft. Veel doen we al bij onze leden op de meeting, maar ook vanuit huis waarbij ‘op afstand’ de computer kan worden overgenomen om te zien wat er aan de hand is en gelijk een reparatie doen als het mogelijk is. Dit is wel allemaal vertrouwd en uiteraard met uw instemming. Indien u nieuwe apparatuur wenst of zich oriënteert kan op ook afspraak een bezoek aan huis worden gebracht om in alle rust te bekijken welke mogelijkheden of apparaten voor u het beste zijn om digitaal mee te komen.

Om de kosten zo laag mogelijk te houden is het lidmaatschap maar € 24 per jaar (met machtiging slechts € 22,50). Hiervoor krijgt u ons maandelijkse blad en meer voor terug . Wilt u meer weten, kom dan gerust eens vrijblijvend langs of neem contact op met één van de bestuursleden.