De volgende clubbijeenkomst is op:
zaterdag 7 september 2024 van 10.00 tot 14.00 uur
in Het Ontmoetingscentrum te Nieuw-Vennep

 

 

 

 


Terugblik 4 mei 2024.

Elke clubdag begint met lege tafels. Zo ook deze zaterdag maar wel met een bijzondere datum namelijk 4 mei, de dag van de Nationale Dodenherdenking. Enfin, tegen 10 uur kwamen de eerste clubleden al binnendruppelen. Het aantal bezoekers was iets minder dan op andere clubdagen, ik telde ongeveer 20 aanwezigen, en dat kan mede veroorzaakt zijn door de mei vakantieperiode waarin andere prioriteiten of verplichtingen in de agenda de voorrang krijgen. Ook miste ik enkele vroege vogels maar zij zullen ook andere verplichtingen hebben gehad. Na deze clubdag nog één te gaan op 1 juni en dan pauzeren we een paar maanden om in september de draad weer op te pakken.

Met Ruth en Ton heb ik wat bijzonderheden en achtergronden met betrekking tot de CVB-website doorgenomen. Het is soms best wel een gepuzzel om het geheel eenduidig te krijgen en te houden met bijvoorbeeld kleurcodes. En dat zijn er nogal wat. Voor belangstellenden, kijk eens op de volgende website waar het je al snel geel en groen voor de ogen wordt door de hoeveelheid variaties in bijvoorbeeld de kleur groen https://encycolorpedia.nl/named.

Ik begreep van onze redacteur Rob dat hij op zoek moet naar een nieuw opmaak programma om de Bolleboos in samen te stellen omdat Microsoft in 2026 de stekker uit Publisher trekt. Dat duurt dan nog wel even maar het kost ook tijd om je een nieuw systeem eigen te maken. Als iemand nog tips heeft voor een alternatief dan horen we dat graag.

Na de lunch kwam de gebruikelijke loterij weer aan bod. Uiteraard waren er weer mooie prijzen te winnen. Enkele vaste plantjes, met dank aan Nel, een paar kantoorartikelen, fles appelsap van de Olmenhorst, nog ingepakte fles van Gall & Gall en snaai in de vorm van glazen pot vol met snoepgoed, met dank aan Rineke. Ze kwam het even afleveren en vertrok weer snel want ook andere verplichtingen.

Mooie prijzen en het geluk zat bij mij deze keer niet in de loten maar in de gezellige clubdag. Tegen half twee waren de meeste leden alweer vertrokken en konden we een begin maken met de tafels en stoelen weer in de oorspronkelijke opstelling terug te zetten. Zo konden de dames van de koffie en de keuken, Joyce en Jennifer, ook een keer vroeg de boel afsluiten.

Graag tot ziens op de clubdag van 1 juni.
Ab – secretaris.


Terugblik 6 april 2024.

Het zou erg warm worden zo was te lezen en te horen in de media. Met de dames van Het Ontmoetingscentrum vroeg ik me af of dat nog een negatieve invloed zou hebben op het aantal deelnemers aan onze clubdag. De blauwe lucht begon er later op de dag nogal wazig uit te zien. Dat werd veroorzaakt door de hogere sluierbewolking waarin door de straffe zuidenwind Sahara zand werd meegevoerd. Dat zand biedt me hier een mooi bruggetje naar de CVB want of je nu op je computer, laptop, tablet of smartphone naar het Nederlandse weer kijkt, je bent steeds bezig met hetzelfde materiaal: silicium. Het is het meest voorkomende element in de aardkorst, na zuurstof en in verbindingen als siliciumdioxide (SiO2) of silica, het hoofdbestanddeel van zand. Hoe dan ook, met de hulp van enkele vroeg aanwezige clubleden werd alles in de vertrouwde opstelling gezet. Klaar voor actie. De opkomst viel mee want in de gauwigheid telde ik toch wel dertig enthousiaste computergebruikers.

Enkele belangstellenden kwamen even poolshoogte nemen. Ze hadden het artikel over de CVB in HCnieuws gelezen en waren wel geïnteresseerd in wat er zoal gebeurt op zo’n clubdag en hoe het eraan toegaat. In ieder geval één ervan heeft zich aangemeld als lid. Van harte welkom.

Zelf kon ik hier en daar nog wat advies kwijt en Louis zat ook lekker in zijn ondersteunde rol met een USB-stick vol met drivers aan zijn sleutelbos. Kortom: win-win. Voor je er erg in hebt is het weer tijd voor patatje mayo, kroketje, frikandel of tosti. De toetsenborden kunnen gelukkig nog steeds tegen vette vingers. Onze voorzitter was verhinderd wegens activiteiten elders dus heb ik Nel geholpen bij de loterij. Dat deden we zonder microfoon want enerzijds luisterde de zaal aandachtig en anderzijds kan ik nog flink brullen. Ooit begon dat al in mijn wiegje. Ook nu weer mooie plantprijsjes en een wandklok die op elk uur een andere vogelroep, tjilp of fluitriedel laat horen. De klok zou een mooi plekje krijgen in de caravan op de camping zo liet de winnares mij weten. Het kan maar zo dat andere vogels een lokroep begrijpen en ontstaat er rond de caravan een soort open volière.

Voor de meeneem waren nog wat spullen op het biljart gelegd en daar was ook wel belangstelling voor. Zo verstreek de clubdag met gezellige praat, met elkaar de weg vinden in het computerdoolhof en met samen de opstelling van tafels in Het Ontmoetingscentrum achterlaten zoals we die hadden aangetroffen. Rest me nog te melden dat, op onze ALV dag, officieel de warmste 14 maart ooit gemeten is, en dat, op onze clubdag, landelijk het de warmste 6 april in de geschiedenis was. Ben benieuwd wat het weer op onze volgende clubdag 4 mei gaat doen.

Ik begon de terugblik met het weer en sluit nu af met het weer. Tot de volgende keer.
Ab, de secretaris.


Terugblik 2 maart 2024.

Prachtig weer, daarmee begon 2 maart. Mooie clubdag ook en goed bezocht. Fijn dus. Al voor tien uur waren vroege clubleden aanwezig en hielpen een handje mee om alles op tijd klaar te zetten. Apparatuur voor Mieke die om elf uur haar presentatie ‘Fotoboek maken met Albelli’ zou gaan verzorgen. Na de eerste koffie was ik in de weer met Ton over wat er allemaal achter de CVB-website nodig is om die goed te laten draaien. Uitzoeken, even proberen en soms weer terugzetten naar de initiële opzet omdat het resultaat niet is wat je wou. Van de clubdag heb ik natuurlijk ook een paar foto’s gemaakt om deze tekst wat beeld mee te geven. Ik moet ’s gaan nadenken over een stappenteller want hoewel ik mijn eigen laptop bij me had is die niet uit de tas gekomen. Met Ruth aan de ‘appeltafel’ vervolgens de website doorgenomen en nog wat ideeën uitgewisseld. De hosting administratie achter de website hebben we samen met Louis besproken. Nel kwam nog melden dat de rekening van de host fors hoger was vergeleken met die van vorig jaar. Dat zou te maken kunnen hebben met meer opslagruimte nodig voor website-informatie en volle brievenbussen van de email adressen. Dat gaan we nog uitzoeken.

Er was ruime belangstelling voor de presentatie van Mieke, die haar kennis en ervaring ook deelde met enkele geïnteresseerde niet-clubleden. Zelf heb ik een paar keer om het hoekje gekeken want druk elders maar zag wel dat het OK ging.

Louis was drukdoende met her en der vraagbaak te zijn of even ondersteuning te bieden. Vivian, de assistente van beheerder Raminah, liep deze zaterdag mee met Marjon om de sfeer van zo’n clubdag te ervaren. Dat vertelde ze toen ik om half tien bij binnenkomst door Marjon aan haar werd voorgesteld. Ze hielp mee koffie, thee, limonade en lunch uit te serveren en ander soort hand-en-spandiensten. Op een gegeven moment kwam ze melden dat er een medewerker van HCnieuws aanwezig was om een en ander te bespreken. Voor de pr-zaken kon ik haar direct naar Louis verwijzen die met Ruth en mij in overleg was.

De prijzenkast van de loterij, plantenbakjes in frisse lentekleuren, paaseitjes en andere snaai, ging deze keer aan mijn loten voorbij en dat mocht ook wel eens want de vorige drie clubdagen had ik steeds een winnend lot. De andere helft van het biljart was door Piet van Sprang vol gelegd met voor hem overtollige computerspullen, dat voor een clubsponsorprijsje mee te nemen was.

Redacteur Rob schoot ook nog wat foto’s waarvan we er vast wel enkele in de Bolleboos gaan terugzien. Bovenstaande enkele flarden uit mijn beleving van de clubdag waarvan ieder voor zich zijn of haar eigen beleving heeft met vast ook wel overlap met mijn bovenstaande maar met, naar ik hoop, hetzelfde genoegen.

Ab, jullie secretaris.


Terugblik 3 februari 2024
’t Was, wat mij betreft, een mooie en ook enerverende clubdag. Met de fiets op tijd door de frisse lucht naar het Ontmoetingscentrum om alles in gereedheid te brengen. De overige bestuursleden en enkele clubleden waren ook mooi op tijd. Dik voor tien uur stond alles klaar en hadden we tijd voor een eerste koffie en wat praatjes van uiteenlopende aard. ’t Werd uiteindelijk ook best een drukke clubdag in prima sfeer.
Ik kon een clublid helpen bij het verplaatsen van een fotoarchief op een externe schijf naar de laptop. De eerder per abuis gemaakte kopieën eerst maar verwijderd van de externe schijf. Het kan gebeuren dat bij een ongemerkte toetsaanslag of muisbeweging er onbedoeld kopieën worden gemaakt. Dan heb je opeens dubbel zoveel data en dat kost evenzo dubbel zoveel tijd om de bestanden over te zetten. Want foto’s maken we allemaal en, hier ook ongemerkt, het aantal is na verloop van tijd echt enorm. Na verantwoord opschonen hou je vast wel een mooie selectie over. Mieke zal daar in de presentatie over Albelli vast nog wel tips over hebben.
Een ander clublid wed geholpen bij het voorkomen dat hij zou ingaan op een mail waarin gesuggereerd werd dat zijn iCloud opslag vol zou zijn en dat er dus geen ruimte meer beschikbaar was. Dat leidt dan meestal naar de optie om geheugenruimte aan te kopen. Gelukkig kon worden vastgesteld dat het hier om een vals bericht ging en zo werd een poging tot oplichting op tijd afgewend.
Tegen elf uur kwam een bezoeker, telefonisch afgestemd met de Voorzitter, computerspul uit een nalatenschap afleveren ter donatie aan onze club. Daar kan wel belangstelling voor zijn. Als bestuursleden gaan we beoordelen wat het allemaal precies is. Ook moet geverifieerd worden of alle data op Chromebook, telefoon of tablet gewist is. Formatteren en naar fabrieksinstelling terugzetten voordat het te geef wordt gesteld.
Een maatje van mij kwam ook nog wat voor hem overtollig spul afleveren en pakte van Louis nog enkele tips mee. Bij zijn vertrek heb ik hem het inschrijfformulier overhandigd en kort uiteengezet welke voordelen zo’n club als de onze voor de computergebruiker dan wel -enthousiast kan bieden.
Ik heb de voorzitter geholpen bij de loterij omdat Nel kort weg moest vanwege verplichtingen elders. Warempel ging ik ook deze keer weer met een prijsje de deur uit. Daarna heb ik nog wat advies van Ton gekregen over een applicatie om op eigen laptop een server te draaien als host voor een website. Dit vanwege mijn ambitie om de taak van Ruth als webbeheerder van DeCVB over te nemen.
En zo tikt de tijd ook bijna ongemerkt maar wel snel de dag weg. Na een korte nazit met de bestuursleden onder het genot van een drankje werd de clubdag ook afgetikt.

Ab Bakker.


Terugblik 6 januari 2024
Zo dan, de kop is eraf, de eerste clubdag van dit jaar. Welkom 2024. Om tien uur staan de tafels in de gewenste opstelling. De verlengsnoeren met contactdozen liggen klaar voor de opladers van de computers van de clubleden.
Het bezoekersaantal groeide gaandeweg aan tot ongeveer 30 clubleden. Alsof er geen jaarwisseling is geweest, het jaartal slechts een getal. Gewoon gezellig en lekker doorgaan waar we de vorige keer waren gebleven. Enfin, dat ligt uiteraard anders want in januari wensen we elkaar dat we een mooi jaar tegemoet gaan. Dat we gezond, fit en voldoende energiek bezig blijven. En handig met de computer maar vooral ook alert. Voorkomen dat we in de val lopen van slinkse criminelen die met kwaadaardige bedoelingen ons belagen met ‘malware’, ‘phishing’, ‘ransomeware’ of verschillende vormen van fraude. Laten we het leuk houden. Minder leuk was dat ik op mijn Samsung S7 opeens niet meer ondersteund werd door ‘Tikkie’. Deze S7 uit 2016, en dat is in automatisering bijna fossiel te noemen, voldeed nog prima en zeker niet toe aan vervanging. Omwille van Tikkie dus toch maar overgestapt, met bijna zevenmijlslaarzen, naar de Samsung S23. Dat betekende wel een flinke uitgave en bijna een dag prutsen om alle apps en andere zooi weer up-and-running te krijgen. Geduld en volhouden zijn dan de winnaars want ik kan weer ‘Tikken’. Tijd voor de lunch inmiddels waar mijn frieten weer voortreffelijk ontdooid waren maar de kroketten, zo hoorde ik, waren keihard. Dat bleek om een vergissing te gaan, er waren oven kroketten in de frituur afgezonken. En die vragen een net iets andere receptuur. Na de lunch werden door onze voorzitter mooie Nieuwjaars woorden gesproken. Een terugblik op het achter ons liggende jaar en een beetje vooruitkijken naar het komende jaar. Een speciaal dankwoord voor alle vrijwilligers die meehelpen de club levendig te houden. De Algemene Ledenvergadering zal in maart worden gehouden en, zoals eerder al gemeld, verwachten we een W10/11 presentatie en hoe je met Albelli een fotoboek maakt.
Na de toast op het nieuwe jaar gaat de dag verder met de loterij waar winnende loten een plantje of een cadeaubon opleveren. Even lette ik niet op maar Rineke hield me bij de les en warempel: een prijs op één van mijn loten! De cadeaubon van Dirck III met opdruk ‘proost’ vond ik wel van toepassing om uit te kiezen. Komende tijd zal ik me voorbereiden op wat van de secretaris in het kader van de ALV mag worden verwacht. De ander bestuursleden hebben daar al ervaring mee en gelukkig is ook Mieke bereid om me waar nodig bij te staan. Dat gaat wel goed komen verwacht ik. Het aanbod van een clublid om het volgende voorwoord te schrijven is enthousiast ontvangen. Tot zover deze terugblik als start van een hopelijk mooi jaar.


Terugblik 2 december 2023
Jawel, de laatste clubdag van dit jaar zit er alweer op. Doei dus, maar ook graag tot ziens op de eerste clubdag van 2024. Hoewel de clubdagen een beetje in de sfeer van ‘meer van hetzelfde’ plaatsvinden is er wel elke keer een flink aantal clubleden dat de clubdag enthousiast bezoekt. En meestal worden wel één of meer clubleden weer verder op weg geholpen met het oplossen van een probleempje of de beantwoording van een vraag waar hij of zij niet direct een antwoord op kon vinden. Maar in december maakt Sinterklaas zijn opwachting in Nederland en dan zijn er uiteraard pepernoten voor de bezoekers. Ook zijn sommige prijzen van de loterij mooi verpakt volgens de 5 december traditie.
Met mijn loten dacht ik deze keer echt dat ik met lege handen kon vertrekken maar laat nou het één na laatste nummer op een lot van mij vallen. Ik koos een mooi ingepakte surprise met daarin kerstservetten, kerstcocktail prikkers en iets wat ik in de hens kon steken: een kerstrode kaars. Altijd leuk voor een beetje sfeer. Louis had een kratje vol met overtollig computermateriaal meegenomen van een clublid dat spulletjes aan het opruimen is. Op de tafel achter in de zaal werd een en ander uitgestald voor de clubleden om mee te nemen. Sommige spullen zijn inmiddels wel dik ingehaald door tijd en nieuwe ontwikkelingen maar een enthousiaste hobbyist vindt nog wel eens wat uit belangstelling of voor vervanging van eigen apparatuur. Later in de ochtend kwam nog een bezoeker aan met een doos spullen waarvan hij dacht dat die interessant zou kunnen zijn voor de computerclub. Een keuze gemaakt uit die voorraad en erbij gezet.
Aan het einde van de clubdag stond er nog het nodige op de tafel en dat wordt in januari nog eens uitgestald. Het restant gaat daarna naar hetzij kringloop hetzij recycling. Nel had het genoegen een nieuw lid te kunnen inschrijven. Een andere belangstellende heeft een inschrijfformulier meegenomen. Dat is leuk binnenkomen op de drempel van 2024.
Na de lunch heb ik mijn Chromebook even dichtgeklapt en heb de geluiden van de zaal een beetje op me in laten werken. Ik hoorde een aangenaam geroezemoes van flarden gesprekken met hier en daar en lach. Een achtergrondmuziekje op acceptabel geluidsniveau en wat opruimgerinkel van de afwas door de dames van het buffet. Goeie sfeer wat mij betreft die me deed denken aan één van de betere grand cafés waar je ook wat voor je uit kan zitten mijmeren. De
clubdag zit er dan weer bijna op en bij het verlaten van het Ontmoetingscentrum worden de beste wensen uitgewisseld voor de komende feestdagen. Daar doe ik hier aan mee: Gelukkig Nieuw Jaar.
Ab Bakker


Terugblik 4 november 2023
’t Zal met mijn leeftijd te maken hebben maar wat volgen de clubdagen elkaar snel op. Alsof ik vorige week nog op de clubdag was. Hoe dan ook, ik vind het leuk om nu heel anders betrokken te zijn
bij de vereniging en de clubleden. Zoals met de andere bestuursleden alles klaarzetten voor de clubdag en deze keer ook voor de presentatie over de 3D printer door Niels Affourtit en zijn zoon Thomas. Hierbij gaf Niels blijk van een meer dan behoorlijke kennis van zaken en enthousiasme. Zijn zoon Thomas toonde dezelfde passie voor deze relatief nieuwe techniek. Ze hadden een 3D printer meegenomen en voorafgaand aan de presentatie al aan het werk gezet. De bedoeling was dat de contouren van het eiland Terschelling met daarop de oudste vuurtoren van Nederland, te weten de Brandaris, geprint zou worden. Dat zou ongeveer twee uur in beslag nemen en dat kon makkelijk tijdens de presentatie. Het apparaat deed dat niet helemaal geruisloos maar zeker niet met de herrie die we van dot matrix printers kennen. Diverse geprinte spullen waren meegebracht en werden getoond of doorgegeven aan het publiek en het meest bijzondere was wel het stel vierkante tandwielen dat moeiteloos kon ronddraaien. Ik denk dat toch wel de helft van de ongeveer 30 aanwezige clubleden met belangstelling de presentatie hebben gevolgd. Een korte onderbreking van het boeiende betoog van Niels werd ingelast om even ruimte te bieden voor de lunch. Broodjes kroket, frieten of tosti kwamen door. Thomas liet vervolgens op de laptop zien hoe je begint met het printen van een object. We stelden voor een dobbelsteen te laten printen met daarop de letters CVB in positief reliëf. Thomas zette zich aan het tekenprogramma en ging als een ware goochelaar door diverse instellingen en keuzes naar een voor de 3D printer begrijp-baar bestand. Leuk, dat zonder meer, maar snappen laat nog op zich wachten.
De loterij was weer leuk voor mij en daar snapte ik ook niet dat ik maar liefst twee keer in de prijzen viel. Dat vond ik wel iets teveel van het goede en gaf mijn lotnummer terug om een ander clublid ook een prijs te gunnen.
Dan is het alweer bijna tijd om de spullen op te ruimen. Bij het vertrek werd al uitgekeken naar de laatste club-dag van dit jaar ‘Tot 2 december en wat gaan die maanden vreselijk snel voorbij.’ Dat horende ben ik dus niet de enige die dit zo ervaart.
Met groet en graag tot ziens.
Albert Bakker


Terugblik 7 oktober 2023
Even voor tienen staan de nog lege tafels klaar voor de clubleden. Laptop of tablet aan de prik en inloggen op de wifi en dan kan iedereen los. Druppelsgewijs komen leden binnen en vinden een plek om aan de slag te gaan of een praatje te maken. We mochten zo’n 35 clubleden verwelkomen. Met ‘Apple-man’ Ferdinand heb ik deze dag ook nog even gesproken. Ervaringen delen en kennis uitwisselen is belangrijk tijdens de clubdagen. Zelf heb ik me verdiept in een ‘picturecollagemaker’ waar het resultaat ervan is te zien bij deze tekst. Bewonderen mag ook.
Even na half elf kreeg de CVB bezoek van mevrouw Diana van der Wal in haar rol als vertegenwoordigster van de Rabo Clubsupport namens Rabobank Metropoolregio Amsterdam. Het voert te ver om in dit blad de Metropoolregio Amsterdam verder toe te lichten maar het is een informeel samenwerkingsverband van 30 gemeenten, de provincies Noord-Holland en Flevoland en de Vervoerregio Amsterdam. Voor belangstellenden
https://www.metropoolregioamsterdam.nl/ het webadres, waar je naar mijn mening zeker drie weekenden zoet mee bent om alles te doorgronden. Maar dat is bijzaak want de reden van haar bezoek was het aan onze voorzitter Hans overhandigen van de cheque met een mooi sponsorbedrag van 100 euro.
Zo tikte de ochtend de geschiedenis in en werd het tijd voor een eenvoudige lunch. Een
broodje kroket was ruim voldoende voor mij en kon ik ook kennis maken met Marjon die als invalkracht de komende clubzaterdagen in het Ontmoetingscentrum actief zal zijn.
Na de lunch heb ik nog enkele clubleden gesproken en gevraagd of ze mijn kop en terugblik in het clubblad al hadden gezien. ‘Ik ben net ingelogd en was van plan het blad zo door te nemen’, werd me toevertrouwd. Zo maak ik ook in levende lijve kennis met clubleden die al langer of nog maar kort lid van de CVB zijn. In de loterij had ik een gelukkige hand. Niet dat ik een heel pak loten koop maar het geluk rolde even mijn kant op. De mix voor pannenkoek, poedersuiker en stroop leek me wel wat. Dat wordt met bevriende buren een pannenkoeken middag. Met spek, appel, rozijn, naturel, ik krijg al trek. Tegen twee uur zijn al enkele clubleden vertrokken en we beginnen langzaamaan de CVB spullen op te ruimen. Bij vertrek vergeet ik bijna mijn loterijprijs en hoor nog iemand zeggen dat ‘ze weer wijzer is geworden’. Dat is een mooie afsluiting van een clubdag. Op naar de volgende.
Albert (Ab) Bakker


Terugblik 2 september 2023
Op de clubdag van 2 september ben ik van begin tot einde aanwezig geweest als beoogd opvolger van Mieke (secretaris BD). Ik meende er goed aan te doen om ruim voor 10 uur aanwezig te zijn om ook te kunnen helpen met de voorbereidingen. Tafels klaarzetten en stroomvoorziening op de tafels in orde maken. De volgende keer zal ik ook om half tien proberen aanwezig te zijn zoals de andere bestuursleden begreep ik van Nel. De opkomst van zo’n eerste clubdag na de vakantieperiode viel niet tegen vond ik. Toch zeker 34 clubleden heb ik binnen zien komen. Qua leeftijd zijn de meeste leden de 30 plus al enige tijd gepasseerd maar dat mag de pret en gezelligheid allerminst drukken.
Drie grote tafels bezet en ook nog twee kleinere hoekjes waar informatie, kennis en tips zoals gebruikelijk worden uitgewisseld. Het gemak waarmee o.a. Mieke en Rob hun kennis en ervaring delen wordt voor mij nog een uitdaging, maar al doende leert men en meer mensen weten meer dan één. Uiteraard ook de kennis van individuele leden niet uitvlakken. Zelf ben ik verknocht aan Android waar de Samsungspullen mee werken. Apple ligt bij mij op de fruitschaal en ik begrijp dat Ferdinand, die ik nog niet ontmoet heb, hiervoor de vraagbaak is.
In de loterij had ik zowaar geluk en uit de drie nog uit te reiken prijzen koos ik het staatslot (1/5) om de spanning nog even aan te houden. Mocht er een dikke prijs uitrollen dan doneer ik een deel aan de CVB. De andere winnaars zullen hun prijzen in de vorm van plant of bloemstuk ook wel een mooie plek toekennen in tuin of woonkamer.
In de ochtend heb ik me iets meer verdiept in de webpagina van de CVB en zag dat de datum voor de november clubdag ontbrak. Daar kon ik Ruth over informeren en zij kon dat direct even verbeteren. Verder heb ik al iets meer kennis gemaakt met andere leden zoals Jan, Ivo, Rob, Hans, Walter, Rineke en Huub of was het toch Bob.
Met de lunch dacht ik dat een broodje kroket met wat frieten wel zou kunnen. Nou, de keuken is niet krenterig met patatten. Volgende keer wordt het of friet of broodje kroket want dat is al voldoende.
Tegen half twee begon de uittocht alweer zo’n beetje met de wens ‘mooie dag’ of ‘fijne zondag’ bij het verlaten. Natuurlijk heb ik Hans meegeholpen een tafel naar boven te verslepen en verder geholpen met opruimen. Wat mij betreft wel een geslaagde dag.
Omdat nog niet iedereen beeld heeft bij mijn persoon heb ik een foto bijgevoegd met een kartonnetje ‘tot ziens’. Tijdens de coronaperiode, toen ik nog aan ’t werk was, kon ik tijdens zoom meetings of teams vergaderingen nu en dan een bordje omhooghouden om toch iets te communiceren als de microfoon uit stond.
Albert (Ab) Bakker.


Verleden, heden en toekomst
Te beginnen met de terugblik. Zoals gewoonlijk maak ik een fotocollage van de laatstgehouden clubdag, dat was 3 juni. Vandaag (zondag 20 augustus) zit ik achter mijn laptop en zoek de foto’s en maak de collage en plaats de tekst. ‘Zaterdag 2 september zijn we er weer’. Dan zoals gebruikelijk bestand opslaan als 20230902-voor Bol sept. Hè, wat is dat nu, wil u bestand vervangen? Nee, annuleren er eerst eventjes kijken. Wat blijkt, ik heb direct na de laatste clubdag al de collage gemaakt, dezelfde foto’s gebruikt maar op een andere manier verwerkt en nu met de extra tekst ‘fijne vakantie’. Pfoe, gelukkig niet overschreven. Dus nu zit ik met twee collages. Ik stuur ze morgen wel naar Rob (deadline copy) en als hij ze beide plaatst, dan weet u hoe het zit. Het verhaaltje erbij weet ik niet meer zo goed uit mijn hoofd, dat had ik nog niet gemaakt. Wel dat we beter kennis hebben gemaakt met Albert (Ab) Bakker, die zich had aangemeld om mij te gaan vervangen als secretaris. In de vorige Bolleboos heeft hij zijn vuurdoop gemaakt door zich op een hele bladzijde voor te stellen. Ab, met je aanmelding heb je me heel blij gemaakt.

Heden. In het heden zijn wij nog op de camping in onze stacaravan. Maar ook hier geef ik diverse vaste gasten digitale hulp. Diegene die het weten komen af en toe voor een praatje, maar vragen meteen advies. Vorige week had ik contact met iemand die op haar mobiel een pdf-ticket had gekregen. Zij moet dat opslaan om bij het speciale bezoek te laten scannen en het lukte haar niet. Het was een fluitje van een cent en zo gebeurd. Uitgelegd, zodat ze het een volgende keer zelf zou kunnen. Nou nee dus. Ze kon niets zelf, maar de hele Samsung smartphone stond vol met ‘dierbare’ foto’s die ze niet kwijt wilde. Of ik een oplossing weet. Natuurlijk vraag ik, heb je niet een PC of laptop? Ja, ze had een laptop, maar durfde er niet op te werken. Dochterlief had het ingesteld en wiste ook op de smartphone af en toe de geschiedenis en sloot alle tabbladen van Edge. Herkenbaar? Dus ja, ik bied hulp aan en ga later die dag met mijn laptop heen. Verrassing, ze had geen laptop, het was een tablet en ze was doodsbang om er iets op te doen, zelfs nog geen spelletje. Met kleine stapjes heb ik haar het één en ander laten zien wat je ermee kan. Ook hetzelfde als op haar mobiel, maar dan groter. Uiteraard wordt dit vervolgd en hopelijk kan ze haar dierbare foto’s bewaren op een manier die bij haar past, want ze alleen op je kleine telefoon bekijken, daar word je niet blij van.


Inloopmiddag  donderdag 13 april

Voor de vorige datum voor de inloopmiddag 23 maart ontvingen wij slechts 3 aanmeldingen. Helaas moesten wij die dag annuleren, want daarvoor kunnen ook wij geen ruimte huren.

Toch nogmaals geprobeerd. Geplande datum werd donderdag 13 april en die kon wel doorgang vinden.

Op de clubdag en via de mail bekend gemaakt. Gelukkig waren totaal negen aanmeldingen, waarvan toch 2 leden zonder af bericht niet zijn geweest. Maar met extra hulp van Louis, Nel, Hans, Ruth en Mieke kon iedereen worden geholpen tot tevredenheid van de aanwezigen. In het najaar zullen twee inloopmiddagen worden ingepland, waarschijnlijk in oktober en november. We houden u op de hoogte.


Terugblik 1 april 2023

Er waren ruim 35 leden en zoals elke maand heerste een prettige sfeer. Een ieder is bezig met bepaalde onderwerpen die samen besproken worden, hoe dit op de computer te verwerken. Zelf had ik in Aldfaer ontdekt hoe ik naar het cirkel diagram kon komen. Huub werkt ook met dat programma, samen in zijn programma geprobeerd, maar helaas, er ontbrak extra download. Zo waren we samen zeker een uurtje bezig. Daarna geholpen bij diverse kleine vraagjes, op laptop, mobiel met Android, op iPad en iPhone. Inmiddels is mijn helpdesk functie aardig uitgebreid. Gelukkig zien we steeds vaker dat ook de andere leden zoals Ruth en Nel assistentie verlenen. En Henny van der Mark heeft aan diverse leden extra hulp verleend en tot volle tevredenheid. Heel fijn Henny, want zo wordt Louis een beetje ontlast. Bij Louis zeggen we wel eens, nummertje trekken! Ook de laatste tijd is Rob weer vaker aanwezig. Ook hij is altijd bereid om leden te assisteren.

Maar, de bedoeling van onze club blijft: u wordt geholpen, zodat u leert het later zelf te doen. Het is niet de bedoeling dat anderen het voor u doen. Zelf ben ik hiervan een groot voorbeeld. Net lid van de club wist ik heel weinig, maar door de jaren heen is het zelfvertrouwen gekomen en de kennis uitgebreid. Tot slot nog even een herinnering: Jaap, denk je erom het boek weer mee te nemen?

Tot ziens tot 6 mei.
MJR – Uw secretaris b.d. (buiten dienst).


Terugblik 4 maart 2023
Het was heel druk, op een gegeven moment was het zoeken naar een zitplaats aan tafel, maar er konden natuurlijk altijd stoelen bijgezet worden. Volgens onze telling waren er meer dan 50 personen. Om 11 uur was er een korte presentatie over glasvezel en gelegenheid om naar de mogelijkheid voor uzelf te informeren. Nel had weer voor mooie prijzen gezorgd en ook de catering had het druk. Heel fijn is het, dat een paar nieuwe leden zich hebben aangemeld. Zo blijkt dat onze club in een behoefte voorziet. De bedoeling van een lidmaatschap is, dat u ‘leert’ om zelf met uw computer om te gaan en NIET dat het voor u gedaan wordt. Voor hele lastige problemen zijn er natuurlijk deskundigen die u kunnen helpen.


Terugblik 3 december 2022

Gezellig druk op deze decemberdag. Pepernoten op tafel en mooie prijzen voor de loterij. Zoals op de foto’s zichtbaar was eenieder bezig, maar ook elkaar laten zien, wat er allemaal mogelijk is met een computer. Kunnen we nog zonder? Natuurlijk wel maar het hoeft niet. Etiketten voor kerstkaarten of handgeschreven, het kan allemaal.

 

 

 


Terugblik 5 november 2022
Aanwezig ruim 30 leden. Ook kwamen er enkele nieuwelingen kijken met vier nieuwe inschrijvingen als resultaat. Welkom dames!
De helpdesk was goed vertegenwoordigd met Louis, Rob, Ferdinand, Piet en Mieke. Heel fijn is het om te zien dat leden, die in het verleden zelf geholpen werden door de helpdesk nu hulp verlenen aan anderen. Zelf heb ik deze keer veel geleerd van Ferdinand op mijn iPad. Ook samen met Walter een nieuwe oplossing gevonden voor eenvoudige video bewerking. Zo zie je maar, samen kom je verder. Hebt u ondersteuning nodig, schroom niet om er om te vragen.
De loterij had weer mooie en lekkere prijzen. Een pluim voor Nel, die dat toch elke keer verzorgt. Terwijl meestal na 13.00 uur een aantal leden huiswaarts keert, bleef het deze keer gezellig druk. Zelfs toen wij om 14.00 uur begonnen met opruimen waren sommigen nog steeds bezig.

Welkom vier dames
Zaterdag 5 november hebben we nieuwe leden kunnen verwelkomen. Onafhankelijk van elkaar kwamen 4 dames poolshoogte nemen en . . . . ze zijn door Nel verwelkomd en lid geworden. Dames, zoals u in het voorwoord kunt lezen heb ik bij de CVB veel geleerd en nog regelmatig leer ik weer wat bij. We rekenen erop dat u bij onze club voor computerproblemen antwoorden en hulp vindt, maar ook de gezelligheid hoort erbij.

Ter herinnering en om regelmatig te doen.
U weet het wel, maar de tijd gaat sneller dan we denken. Hoe lang is het alweer geleden dat u uw tablet, iPad of mobiele telefoon echt UIT hebt gezet? Zeker één maal per maand, of één maal per twee weken dient u uw mobiele apparaten echt uit te zetten. Niet slechts op stand-by stand, maar helemaal uit, om daarna weer op te starten. Dit is nodig om het apparaat te resetten. Mijn nieuwe mobiel geeft het zelf aan na een update, maar mijn oudere iPad niet. Spreek met uzelf een dag of tijd af. Niet vergeten.


Terugblik 1 oktober 2022
Er waren plm. 30 aanwezigen en extra belangstelling van (nog) geen leden. Vooral Louis was druk bezig. Wegens vakantie was hij de vorige keer afwezig, maar men had hem wel gemist. Hij had diverse mailtjes ontvangen voor de helpdesk en iedereen werd uit de brand geholpen. Louis wil graag van tevoren weten waarop men een beroep doet. Ook deze keer kwam de gereedschap set weer van pas. Ferdinand (hulp voor de iPad) moest zich wegen corona afmelden. We wensen je beterschap en hopen dat je de volgende meeting weer aanwezig kunt zijn.

 

 

 

 

 

 

Nel had voor de loterij weer voor mooie planten gezorgd en van het aanbod van de keuken werd druk gebruik gemaakt. Voor de geplande inloopmiddag was weinig belangstelling. Ook in de volgende dagen kwam er geen aanmelding. Jammer.


Inloopmiddag donderdag 13 oktober 2022 ging helaas niet door.
Zoals in de vorige Bolleboos werd aangekondigd moet er (zaal)-ruimte gehuurd worden en ook de helpdesk (bestuur) eventueel met extra hulp moet aanwezig zijn. Daarom is het zo belangrijk dat u zich van tevoren persoonlijk opgeeft. Dat was mogelijk op de clubdag 1 oktober aan Mieke of Nel of per mail vóór woensdag 5 oktober, zodat het bestuur de zaal kon reserveren. Helaas hebben we de geplande inloopmiddag moeten annuleren. Slechts twee leden hadden zich aangemeld, één zeker en één misschien. In het voorjaar zullen wij nogmaals een poging wagen, maar misschien blijkt hieruit dat u op de clubdagen voldoende bent geholpen. Op een inloopmiddag is de hulp vaak één op één, maar op de clubdagen is ook deskundige hulp aanwezig. De laatste twee meetings was gelukkig ook Rob (van de redactie) aanwezig. Wegens werkzaamheden hebben we hem een tijdje op onze clubdagen gemist.

Uw Reactie
Nu we weer voor een langere termijn kunnen planen en er hopelijk geen clubdagen meer hoeven te worden geannuleerd, zijn we ons weer aan het beraden over presentaties en\/of workshops. Uw voorstellen voor onderwerpen of uw reactie horen wij graag. Waar gaat uw voorkeur naar uit, laat het ons weten.
Het bestuur.


Terugblik 3 september 2022
Nog steeds met zomerse temperaturen stapten Nel en Mieke Het Ontmoetingscentrum binnen. Ook Huub komt helpen, omdat Louis en Hans afwezig zijn. De opstelling ziet er gezellig uit. We besluiten om niet met de tafels te gaan slepen en alleen de elektra aansluitingen op de tafels te leggen. Heel fijn dat Rob Hendriks en Ferdinand Gijzen ok aanwezig waren om deskundige hulp te verlenen voor Windows en Apple. Nel had voor de loterij mooie planten en versnaperingen, voor een ieder voldoende keuze en er was nog een mooie prijs gedoneerd. Een KPN doos met toebehoren. Totaal waren er ongeveer 30 leden aanwezig, ondanks het mooie weer en de Formule 1 in Zandvoort. Iedereen had er weer zin in, zie de gezellige foto’s. Het werd niet laat. Rond 14.00 uur gingen de meesten huiswaarts.

 

 

 

 

 

 


Terugblik 2 april 2022 en inloopmiddag donderdag 21 april
Het was mooi weer, maar er waren toch 38 leden aanwezig. Kom je alleen als je problemen hebt was vorige keer een vraag. Als reactie hierop hoorde ik van verschillende leden dat ze altijd wel ‘wat’ leerden, maar dat het onderling contact en de gezelligheid veel bijdragen aan de goede sfeer. Je ziet (of leert) hoe een ander bepaalde programma’s hanteert. Of je dat zelf wil gaan doen of gewoon je oude manier blijft hanteren, dat blijft altijd de eigen keus.
Zelf ben ik ook wel een ander programma dan ik gewend gaan proberen. Soms denk ik ‘geweldig goed’, zoals met Sumatra PDF, maar vaak ook ga ik weer terug naar mijn oude methode. Nel had weer voor mooie buiten planten gezorgd voor de loterij en velen gingen met een plantje naar huis.

Inloopmiddag donderdag 21 april
Vaak werd gevraagd, wanneer is er weer een inloopmiddag? Nu we op onze nieuwe locatie zitten hebben we natuurlijk naar de mogelijkheden moeten kijken. Gelukkig was het in Het Ontmoetingscentrum mogelijk in een bovenzaal op donderdagmiddag, welke met de trap, maar ook met een lift is te bereiken. Het is een redelijk grote zaal en zeer geschikt voor de inloopmiddag. De datum afgesproken, dat werd donderdag 21 april. Er was nog even paniek, omdat door omstandigheden 2 bestuursleden op het laatste ogenblik verhinderd waren.
Maar….. wat een afgang! Er kwamen slechts 2 leden. Zij werden prima geholpen, het leek wel privéles. Om opnieuw inloopmiddagen in oktober en/of november te organiseren….. daar moeten we ons nog over beraden. Misschien heeft u suggesties.


Terugblik 5 maart 2022
Het was niet druk zaterdag 5 maart op de CVB clubdag. Slechts 26 leden. Wel waren er mooie prijzen in de loterij. Allemaal bollen en buiten plantjes. Wel was het heel gezellig. Hulp werd er geboden.
Soms hoor je: wat moet ik doen als ik geen problemen heb. Nou, dat is een heel verhaal. Je leert altijd van elkaar, je ziet wat anderen doen, soms kun je zelf helpen, iets waar je goed in bent of meer over weet. Iemand werd geholpen, die over zichzelf vertelde: ik ben maar een gebruiker, geen techneut. Maar er stonden wel meer dan 2.000 foto’s op de bijna 10 jaar oude laptop en . . . er was nog steeds geen back-up gemaakt. Dom, onwetend? Om met elkaar te praten realiseer je dat je toch af en toe wel actie moet ondernemen om de boel draaiende te houden. Ook hoor je over ‘opschonen’ en als dat nodig is krijg of vraag je hulp. Gelukkig deed de oude laptop het nog en konden de foto’s veilig gesteld. Het overig computergebruik werd op de iPad/tablet  en mobiel verricht. Maar ja, de laptop is nog steeds nodig en ook die hoort up-to-date te zijn, en dat leren we van elkaar. Op de ledenvergadering vertelde een lid mij, ik had vorige keer mijn laptop niet mee, ik kom gewoon voor de gezelligheid. Zo kan het ook.


Terugblik 5 februari 2022
Tijdens deze club dag werd op diverse plekken op klein beeld de Olympische Spelen gevolgd. Er waren 44 leden aanwezig, die allen na de speech van onze voorzitter Hans Gozeling een drankje aangeboden kregen om elkaar een goed Nieuwjaar toe te wensen. Het was gezellig druk, zelfs Piet van Sprang was er, terwijl hij die dag zijn 50-jarig huwelijksjubileum vierde. Een groot scherm lag open, waardoor natuurlijk de opmerking volgde: Zo ziet het er van binnen uit! Mieke had haar Albelli fotojaarboek mee. Diegenen die met fotoboeken in de weer zijn werden er door geïnspireerd. Op een inloopmiddag kunnen we hier samen aan werken. De loterij was weer voorzien van mooie prijzen. Nel schrijft er over in haar voorwoord.

Uw bestuur is druk bezig met Algemene Leden Vergadering. Dit jaar kan het weer, een nieuwe locatie, beneden in de grote zaal van Het Ontmoetingscentrum. U leest er over in deze Bolleboos.
Tot ziens op de volgende clubdag op 5 maart a.s.
MJR

Terug naar: Home
Pagina: Begin