Handige tips

Microsoft heeft Windows 11 aangekondigd met een geheel nieuw ontwerp. Door Louis van den Bosch

Microsoft heeft officieel Windows 11 aangekondigd. Het uiterlijk van versie 10 zal worden vernieuwd, met onder meer een nieuw startmenu. Gebruikers krijgen ook allerlei nieuwe functies om vlotter en georganiseerder te werken, zegt Microsoft.

De eerste indruk

Windows 11 heeft een nieuw uiterlijk met halftransparante oppervlakken, afgeronde hoeken en nieuwe pictogrammen. De taakbalk onderin beeld is vernieuwd en toont apps nu standaard midden in de balk in plaats van in de linkerhoek. Het Start-menu opent nu ook in het midden van het scherm en is groter dan voorheen. Ook is er een donkere modus, en zijn er zes verschillende thema’s waar gebruikers uit kunnen kiezen, met uiteenlopende kleurstellingen. Gebruikers kunnen in de instellingen desgewenst het Start-menu weer als vanouds linksonderin zetten.

Gratis upgrade vanuit Windows 10

Komende week verschijnt de eerste bètaversie van Windows 11 voor Windows Insiders. Dit zijn gebruikers die
zich hebben aangemeld om vroege versies te testen. Voor de definitieve versies komt het systeem eind dit jaar beschikbaar.
Vooralsnog alleen op nieuwe computers. Voor gebruikers van Windows 10 zou de update naar Windows 11 gratis moeten zijn. Deze gratis upgrade verschijnt dan eind dit jaar en zal in 2022 gefaseerd worden uitgerold. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vensters worden makkelijker

Het werken met vensters zal met Windows 11 veelzijdiger worden. Nu kunnen gebruikers nog steeds makkelijk twee vensters naast elkaar klikken. Deze functie zal worden uitgebreid tot drie en vier vensters. Windows zal de ordening van de gebruiker onthouden. Wie straks drie apps in één venster gaat openen en wat anders gaat doen, kan daarna weer makkelijk naar die vorige opstelling van drie apps terugkeren.
Windows 11 heeft ook meerdere desktops waar gebruikers makkelijk tussen kunnen vegen. Iedere desktop kan zijn eigen achtergrond krijgen met zijn eigen thema. Handig kan zijn dat een gebruiker bijvoorbeeld een desktop kan maken met apps voor eigen gebruik, en een andere met software voor school of werk.


Door Corona heeft Teams een enorme vlucht aan populariteit gemaakt. De chat- en samenwerkdienst zit straks ingebouwd in Windows 11. De app laat gebruikers direct vanuit de taakbalk chats openen met vrienden en familie, en kan dan snel videogesprekken starten. Teams wordt vooral veel gebruikt door organisaties, maar is sinds beschikbaar gemaakt.

Widgets

Widgets zijn kleine venstertjes die zaken als weer, verkeer, foto’s, aandelen en nieuws tonen. Met de laatste update van Windows 10 is dat nu ook al rechtsonder in de taakbalk zichtbaar. Windows 11 heeft straks een nieuw scherm waarin widgets zullen worden getoond die met kunstmatige intelligentie op de gebruiker worden aangepast


Gaming

Windows 11 krijgt ook ondersteuning voor Auto HDR. Bij het spelen van games krijgen de kleuren en belichting zonder HDR-modus dan automatisch een verbetering. Alle bestaande games zullen dus ook een duidelijke verbetering gaan zien. Windows 11 zal ook een nieuwe technologie gaan ondersteunen, genaamd DirectStorage. Hiermee wordt het mogelijk gemaakt om games veel sneller te laden vanaf
ssd-opslag met kortere laadtijden en games waarin (nog) meer te zien zal zijn.

 


Jouw (klein)-kind veilig online   Ingezonden door Vicevoorzitter Andries Vermeulen

Heel wat (klein)kinderen spenderen wekelijks uren op een scherm. Via een tablet, computer, smartphone of smart tv. YouTube, TikTok, Fortnite, Instagram… ze zijn allemaal ontzettend populair, maar niet allemaal even veilig. Voor (groot)-ouders is het helemaal niet eenvoudig om alles goed te volgen. Bewustmaken door middel van een goed gesprek is een goede start, maar gelukkig zijn er ook handige tools die de online veiligheid van je
(klein)kinderen verhogen.

Lees …..verder klik op: Jouw-(klein)kind-veilig-online

 


Bijzondere Presentatie door Andries Vermeulen

Nuttige en handige Whatsapp tips die je waarschijnlijk (nog) niet wist!

In de Bolleboos zijn jullie normaliter gewend om veel Tips en trucs over Windows tips te krijgen. Omdat er ook veel gebruikers zijn die whatsapp op hun smartphone gebruiken, wilde ik deze keer ook eens wat aandacht hieraan schenken. Afgelopen maand heeft Dennis Witjas van AVT Benelux ons op de meeting van 2 februari ons aardig wat tips voorgeschoteld wat je onder andere met spraakherkenning kan doen. Een aantal zijn mij al bekend maar bemerkte dat er behoefte aan was om die tips met andere gebruikers te delen. Vandaar dat artikel.

Stel je zit in de auto en maakt een lange rit maar je wilt toch je e-mail of whatsapp berichten afluisteren en zelfs beantwoorden zonder maar een toets in te typen! De volgende functies kunnen dan erg handig zijn als je handsfree berichten van uit je smartphone Bezitters van een iPhone kunnen (handsfree) berichten versturen via digitale assistent Siri. Hiervoor zeg je “hé Siri” of je houdt de startknop van de iPhone ingedrukt. Vervolgens zeg je: “Stuur een WhatsApp-bericht naar (de naam)”. Belangrijk is dat je de volledige naam van de contactpersoon uitspreekt zoals deze in je contactenlijst staat. Je kan ook zeggen: “Stuur een WhatsApp-bericht”. Vervolgens vraagt Siri naar wie je het wil sturen. Spreek dan de volledige naam in. Nadat je de persoon uit de lijst hebt genoemd, kun je het bericht dicteren en naar die persoon verzenden. Lukt dit niet meteen, kijk dan of je iPhone minimaal op iOS 10 werkt en je de meest recente versie van WhatsApp geïnstalleerd hebt. Bovendien moet de Siri-ondersteuning voor WhatsApp aan staan. Ga daarvoor naar de app Instellingen en tik op Siri en zoeken. Helemaal onderaan in de lijst met geïnstalleerde apps vind je WhatsApp. Zet de schakelaar bij Gebruik met Siri aan.

Daarnaast kan je met Siri ook handsfree bellen met WhatsApp. Roep dan bijvoorbeeld: “Hé Siri, bel (naam persoon) via WhatsApp.” Let op dat de desbetreffende persoon wel in je contacten voorkomt. Ook kan je  ongelezen WhatsApp-berichten laten voorlezen door in te spreken: “Hé Siri, lees nieuwe WhatsAppberichten voor.” Siri geeft dan aan van wie je een nieuw en ongeopend WhatsAppbericht hebt ontvangen. Na elke contactpersoon vraagt Siri of je direct wil antwoorden. Overigens kan dezelfde methode toegepast bij e-mailberichten. Je vervangt dan eenvoudig whatsappbericht door e-mailbericht.  

Nu ik toch bezig ben kan ik er nog een paar aan jullie vertellen. Met WhatsApp is ook mogelijk om een back-up van je chatgesprekken en media maken als je bent aangesloten op de cloud van bijvoorbeeld iCloud of Google Drive. Het is erg handig als  met die reservekopie de complete inhoud simpel kunt herstellen wanneer je overstapt naar een andere smartphone. Je kan het zo instellen dat het automatisch iedere dag, iedere week of iedere maand een reservekopie maakt. Die functie kan je vinden onder Instellingen, Chats, Reservekopie. In iOS maakt WhatsApp een back-up op iCloud en in Android op Google Drive. Een dergelijke reservekopie  is dan overigens niet beschermd door de end-to-end encryptie van WhatsApp zolang die in de cloud staat.

Gebruik je al lang Whatsapp dan bestaat de kans dat ie met alle in het verleden ontvangen plaatjes en video’s in omvang al erg groot is geworden. Om WhatApp niet te groot te maken kan je inactieve chatgroepen te archiveren. Hiermee kun je chatgroepen verbergen zonder dat je ze daadwerkelijk verlaat. Je doet dat door over een chatgroep van rechts naar links te vegen en dan bij een iPhone op Archiveer te tikken. Bij Android moet je naar het scherm Chats gaan. Raak daar het chatvenster aan dat je wilt verbergen waarna je op het pictogram Archiveren tikt in de bovenste balk.

Je ontvangt wel eens uitnodigingen waar je geen zin in hebt. Als je dan niet herkend wilt worden in WhatsApp, ga je naar Instellingen, Account, Privacy en pas je de opties aan voor je online status en je profielfoto. Hier kun je aangeven of iedereen, niemand of alleen je contacten mogen weten wie je bent.

Stel je hebt net een bericht naar iemand verstuurd en verwacht een reactie, maar je hoort niets en  blijft het stil van die kant … Je vraagt je dan af of de ander je bericht wel of niet heeft gelezen? Wil je het weten ga dan naar het informatiepaneel van het bericht. Bij de iphone leg je je vinger op het bericht en veeg je naar links of rechts. Je kan het bericht ook ingedrukt houden en dan op Info tikken. Bij een Android toestel moet je ook op het verzonden bericht tikken, maar dit dan vasthouden. Je tikt dan bovenin op het infopictogram of gebruik je de menuknop en kiest voor Info. Daarna zie je wanneer je bericht is afgeleverd en wanneer de ander het heeft gelezen.

De locatiefunctie van je iphone kan erg handig zijn als je met vrienden reist en aan hen wil laten weten waar je bent. Stel je hebt afgesproken om in de duinen met vrienden te gaan wandelen of ergens in een dorp afspreekt maar geen adres of specifieke plek. Om een realtime locatie te delen, tik je in een gesprek op het pluspictogram en daarna op Locatie. Vervolgens beslis je of je je Live locatie wilt delen of je huidige locatie. Live locatie betekent dat je de realtime locatie gedurende een bepaalde tijd bijvoorbeeld 15 minuten, 1 uur of 12 uur deelt. Dat maakt het makkelijker voor vrienden om je locatie te volgen terwijl je reist.

Probeer ze maar eens uit!

Comments are closed.