November 2018 Vraag en Antwoord 5

Vraag:

Ik gebruik al enkele jaren met veel plezier Windows 10, maar sinds een paar maanden heb ik regelmatig foutmeldingen en soms loopt de computer helemaal vast. Er is dan niets meer mee te doen en ik moet de computer dan, door de aan/uitknop lang ingedrukt te houden, uit zetten en daarna opnieuw starten. Ik heb, zoals ik gelezen had, Windows Defender Offline, laten scannen op virussen, maar die vond niets. Er is dus wat anders aan de hand, maar wat? Het belangrijkste is dat mijn computer weer lekker gaat draaien. Heb jij een idee wat ik hieraan kan
doen? Alvast bedankt voor de moeite.

Antwoord:

Ik heb weliswaar geen enkel idee wat de oorzaak is, maar zoals je het probleem beschrijft, lijkt het mij als eerste
een goed idee om jouw computer opnieuw te installeren met een schone versie van Windows 10 en daarbij jouw bestanden natuurlijk behouden. Ga naar https://www.microsoft. com/nl-nl/software-download/windows10.
Op deze pagina kun je het hulpprogramma downloaden om installatie CD of USB-stick te maken. Het beste is om gebruik te maken van een lege USB-stick van 8 GB.
Deze kun je later weer opnieuw gebruiken.
Klik op de knop het Hulpprogramma te downloaden en kies daarna voor de optie.
Een installatiemedium maken.
Selecteer in het volgende scherm de taal van de gebruikersinterface, de versie (de vermelding ‘N’ geeft aan dat MediaPlayer niet in de setup is geïntegreerd) en de architectuur van de gewenste Windows 10-installatie (32- of
64-bits). Kies de bitsversie die overeenkomt met de architectuur van jouw computer (te achterhalen via Instellingen, onderdeel Systeem, sub Info). Met de optie Beide wordt een installatiemedium gemaakt die geschikt is voor beide bitsversies (bij de installatie zal dan alsnog de juiste bitsversie moeten worden gekozen). Is de optie Gebruik de aanbevolen opties voor deze pc geactiveerd dan worden de instellingen van de betreffende computer automatisch ingevuld.
In het volgende scherm moet worden gekozen tussen een USB-flashstation (waarbij de installatiebestanden direct op een opstartbare USB-stick worden geplaatst) of een ISO-bestand (waarmee vervolgens vanuit de Windows Verkenner een installatie-DVD gebrand kan worden). Lukt het niet om het installatiemedium
te maken, probeer het dan nog eens nadat de geïnstalleerde beveiligingssoftware tijdelijk is uitgeschakeld.
Als, zoals ik je adviseer, de USB installatie stick gemaakt is moet je via de verkenner de USB stick openen en het bestand Setup.exe starten.
Na het voorbereiden wordt een venster geopend waarin je aangeeft dat je nu geen updates etc. wilt downloaden. In het volgend venster geef je aan dat je akkoord gaat met de licentie voorwaarden.
Bij het volgende scherm moet je wel aangeven dat je jouw bestanden en apps wilt behouden en klik je op de knop
Volgende. Een volledige nieuwe Windows 10 wordt dan op jouw computer geïnstalleerd en al jouw eigen bestanden en apps worden behouden. Ik denk dat je dan weer, zonder problemen, met de computer kunt werken. Ben je bang dat het jouw niet lukt, dan kun je altijd naar de club dag of een inloopmiddag komen.
Dan helpen we je met dit euvel.

This entry was posted in V&A. Bookmark the permalink.

Comments are closed.